Några ord från Agical

Säg det med fiskar!

Visualisera din affärsdata som fiskar som simmar i ett akvarium.

Gammal tråkig visualisering

Vi har alla haft tråkiga stapel- och linjediagram som visar hur våra system mår. Viktiga affärshändelser kopplas på ett föga engagerande vis till datapunkter och misslyckas därför ofta med att bli information för betraktaren. Dessa visualiseringar tenderar att vara statiska, väldigt tekniska och så tråkiga att den som tittar på dem riskerar att somna.

Använd ett akvarium istället!

Applikationen Rusty Aquarium visualiserar datapunkter som fiskar som simmar runt i ett simulerat akvarium. Det kan användas för att presenteras på en TV på kontoret. Olika datapunkter kopplas till olika sorters fiskar, såväl som storlek, hur snabbt de simmar och även till rörelsebubblor.

Eftersom ett akvarium inte visar exakt data så kan även affärskänslig information visas i offentliga rum. Besökare som inte känner till vad de olika fiskarna representerar kommer bara se ett trevligt akvarium.

När data presenteras på detta sätt så blir folk mer engagerade. Speciellt om de får välja vilken fisk som ska stå för något som relaterar till deras arbetsuppgifter. Det blir roligare att komma och titta på skärmen och se om deras fiskar har dykt upp.

Sätta upp sitt eget akvarium

Det enklaste sättet att använda Rusty Aquarium är att lägga upp WebAssembly-filen på en webbserver. Du matar akvariet via en JSON-fil. Bäst blir det om någon skapar ett program som uppdaterar filen eller genererar den vid anrop. En webbläsare i kioskläge är allt som behövs för att visa akvariet.. Det finns skärmsläckare som kan visa en hemsida som kan användas för att visa akvariet på datorn när den inte används. En fristående applikationen finns till Windows, Mac och Linux och kan köras direkt utan webbläsare.

Sätt upp TV:n i receptionen eller någon annan plats på kontoret där många går förbi. För att göra det lite extra trevligt går det att sätta en tavelram runt skärmen.

Vad kan akvariet användas till?

Systemövervakning

Det finns ett medföljande program som kan visa systemövervakningsdata. Varje CPU på datorn visas som en fisk och användningen avgör fiskens storlek. Alla processer som kör på datorn visas av en liten fisk, och varje hårddisk på datorn har en egen fisk.

Webbstatistik

Ett möjligt användningsområde skulle kunna vara att visa trafiken till en hemsida. Varje viktig sida kan få en egen fisk, svarstiden kan påverka hur snabbt fisken simmar och fiskens storlek skulle kunna avgöras av hur många som tittat på sidan under dagen.

Andra händelser skulle kunna visas som andra typer av fiskar, såsom antalet inloggningar, unika besökare eller viktiga interaktioner.

E-handel

För en e-handelsida skulle varje försäljning kunna vara en fisk, där dess storlek beror på ordervärdet. Olika fisksorter kan representera olika kategorier av produkter. Kanske visar hastigheten marginalförtjänsten på ordern. En fisk kan visa konverteringsgraden av besökarna.

Kontinuerlig integration

För programutveckling går det att visa byggstatus med en sorts fisk för varje repository. Varje bygge visas med en fisk, hastigheten beror på byggtiden och storleken kan representera kodtäckning. Misslyckade byggen kan visas med något mer drastiskt, kanske en sjuk eller död fisk.

Lär dig mer

Rusty Aquarium är utvecklat i programmeringsspråket Rust med spelramverket Macroquad. Det kan kompileras och köras på Windows, Mac, Linux och Android, såväl som med WebAssembly i en browser.