Några ord från Agical

Tre är det mest magiska talet

Dynamiska duos finns det gott om. Batman och Robin. Thelma och Louise. C3P0 och R2D2. Det kan bli charmiga, gripande eller nördiga interaktioner. Vi kan dock inte skaka av oss känslan av att någon saknas.

Något gnager.

Vad händer om vi lägger till en part? Vad händer om vi går från duo till trio? En annan sorts dynamik infinner sig omedelbart. Konstellationen upplevs som mer komplett. Vi går från en balansakt till en stabil och förlåtande interaktionsmodell med helt andra förutsättningar.

Tänk er: Harry, Ron utan Hermione. Luke och Leia utan Han. Eller varför inte Harry och Vanheden utan Sickan.

Eller hur?

Friktionen som uppstår när man är två nöter ned i stället för att bygga upp. Idéerna blir färre när vi bara är ett par. Idéerna blir inte heller lika slagkraftiga eller tilltalande.

I en triad däremot, där kan den tredje parten medla om två träter. Om två samtalar kan den tredje vila och få ihop tankarna. Tre parter öppnar på så vis upp för ytterligare perspektiv och en vilsammare idégeneration. Den tredje parten blir en länk, en katalysator eller kanske fingret på vågen.

Vi tycker att triader ska förekomma oftare i vår vardag.

En Triad - i vår grå IT-vardag

En produktdesigner, en programmerare och en verksamhetsansvarig går in på en bar.

Produktdesignern: Ge mig något som ingen annan druckit!

Programmeraren: Ge mig något som är svårt att göra!

Bartendern tittar på den verksamhetsansvariga: Jag gissar att det är du som betalar …

I vår IT-triad har vi en programmerare, en produktdesigner och en verksamhetsansvarig. Visst, det är en förenklad bild men häng med en stund.

Plocka bort en person ur bar-skämtet och vitsen uteblir. Var och en av dessa tre parter står för ett unikt bidrag. Var och en. Det är dock när dom strålar samman som en triad som syntesen uppstår. En sammanhängande helhet uppenbarar sig.

Idéerna från produktdesignern kan förverkligas av programmeraren och dom kritiska ögonen från den verksamhetsansvarige ser till att den ekonomiska bärigheten finns. Balansen finns. Dynamiken också.

Det tre musketörerna

Programmerare / Systemutvecklare

Systemutvecklarens uppgift är att tala för produkten utifrån ett tekniskt perspektiv. Det ska gå tillräckligt fort att utföra vanliga sysslor. Systemet ska kunna utvecklas med verksamheten och inte duka under efter 2-3 års användande. Det ska dessutom gå att växa med systemet utan att behöva lägga orimligt med tid, pengar eller andra resurser på underhåll. Det unika bidraget blir Förverkliga & Förvalta

På så vis ser systemutvecklaren till att systemets tekniska bärighet upprätthålls.

Produktdesigner / UX-Utvecklare

En produktdesigners unika bidrag i triaden är Förstå & Skapa. Genom att förstå ett behov som finns kan de designa en process som stillar ett behov.

Det är en utforskande process som syftar till att ta fram förslag på lösningar, som har mänskligt användande i fokus. Tillämpningen behöver vara designad så att användaren lätt kan se till att stilla sitt eget behov. Om och om igen.

Affärsutvecklare / Verksamhetsutvecklare

En produkt behöver nödvändiga och attraktiva funktioner, som är värda att upprätthålla. Den behöver också dra in pengar. Utan en ekonomisk struktur så spelar det ingen roll om produkten är tekniskt super-kompetent eller har det mest lättanvända och tilltalande gränssnittet norr om Rhen.

Ekonomi måste finnas där.

Produkten behöver antingen bära sig själv, eller vara så pass viktig att den är värd att finansiera med andra medel.

En verksamhetsutvecklare talar alltså för produkten ur ett ekonomiskt, lagligt och ändamålsenligt perspektiv. Det unika bidraget blir då att Värdera & Balansera. Att upprätthålla ett prisvärt system så att säga.

Hur ska det här gå till då?

Den här triaden låter ju som dom kommer från helt olika håll. Olika planeter tycker nog vissa. Hur ska de kunna jobba ihop? Det går, det vet vi. Vi har sett det. Gjort det. Upplevt det,

Vårt bästa tips för att få dessa tre i samma rum och skapa lite magi ser ut såhär:

Ta ett önskemål från er milslånga önskelista.

Välj något av nedan.

Det önskemål som skulle:

  1. öka omsättningen mest

  2. spara mest pengar

  3. skydda mest kapital

Sen följer du detta enkla recept:

Hur ser det ut? Vad gör dom? Vilka hinder undviker de? Hur då? Berätta gärna en historia för varandra. Spendera max 60 minuter på detta.

Vi lovar att ni kommer bli sugna på att skrida till verket.

Vi vill höra hur ni gör

Vi hör sällan organisationer prata om triaden, och hur den ska stråla samman. Vi hör sällan historier om hur den här brokiga skaran har löst problem ihop.

Är vi galna som jobbar såhär? Hur gör ni?

Calle & Ola