Några ord från Agical

Snacka om bra utveckling

Hur många gånger har vi inte svurit över vårt eget beteende eller våra kollegors när det inte blir som vi tänkt oss. Hur många gånger har vi inte önskat att vi agerat annorlunda. Förmodligen alldeles för ofta. Men det är ju så lätt att hitta saker som är fel, saker som avviker och saker som vi vill bli av med. Så det kanske inte är så konstigt ändå.

Bra exempel däremot, dom är svåra att hitta. Vackra exempel på sund systemutveckling och dess kringaktiviteter borde rimligtvis existera dom också. Är det så att dom lätt glöms och därmed inte får samma utrymme. Kan det vara så att vi inte ser dom när vi är mitt uppe i allt. För att då känns det ju bra. Jo, så kan det vara. Så, hur ska vi då minnas vad som var givande och hur ska vi minimera situationer som inte var så givande. Hur ska saker förändras till det bättre om vi inte vet vad vi vill ha?

Vi på Agical tror att vi minns bättre om vi hör historier och anekdoter. Då kan vi knyta an till det roliga, vackra och sunda. Det jobbiga förpassas till periferin för ett tag och vårt fokus kan riktas mot det vi uppskattar.

Dessa små och värdefulla historier florerar runt fikabord och i diverse utvecklingsgrupper men dom lämnar sällan dessa sammanhang. Dom får inte den spridning dom förtjänar. Vi saknar helt enkelt goda exempel i miniformat. Det tänkte vi på Agical ändra på och lansera en kampanj där vi försöker exemplifiera och lyfta fram konversationer vi hört som vi tycker är värda att belysa. Ord som får oss att må bra. Meningsutbyten som exemplifierar en sund utvecklarkultur. Vi vill snacka om bra utveckling.

Följ och delta under den klatchiga hash-taggen #snackaombrautveckling.

Där kommer vi publicera korta flash-fiction-liknande historier som får symbolisera just ”Bra utveckling”. Typ som denna:


Ola Ellnestam

Ola Ellnestam fascineras av kombinationen datorer och människor. Det har han gjort ända sedan han spelade River Raid på sin kompis C64. I början trodde han att programmering av datorspel var hans kall här i livet, men insåg snart att det fanns något än mer intressant. Dynamiken kring hur datorprogram uppstår.

I sin iver att bli bättre på att underhålla IT-system upptäckte han en sätt att hantera krångliga kodbaser. Det sättet finns beskrivet i boken “The Mikado Method”. Numera försöker han lista ut hur vi kan ha kul tillsammans, samtidigt som vi programmerar.

Vill du lära dig mer om Olas syn på IT-system. Hur de blir till, hur de ska hållas i gott skick eller kanske till och med hur de ska pensioneras med värdighet. Sätt en gul nejlika i kavajslaget Kontakta honom med frasen “En Appedemi verkar vara i antågande”.

  • E-post: ola.ellnestam@agical.se
  • Twitter: [@ellnestam](https://twitter.com/ellnestam)
  • LinkedIn: Ola Ellnestam