Några ord från Agical

Prydligt, tydligt, synligt

En del av professionella kockars förberedelser innefattar Mise en place. Bokstavligen - “allt i ordning”. Verktyg och ingredienser inom räckhåll. Upphackat, portionerat, klart. Ett systematiskt sätt att förbereda sig inför tillagning av en måltid, tillika en självklarhet på fina restauranger.

Min erfarenhet är att motsvarande vanor inom vårt skrå är kraftigt underutnyttjat. Speciellt tydligt blir det när grupper försöker arbeta ihop. Vilket är svårt nog utan ordningen och redan som Mise en place bidrar till.

Som om inte ordning och reda vore nog finns det intressant forskning1 som visar på andra positiva fördelar med Mise en place. Den visar på kraftiga psykologiska effekter, utöver de praktiskt tillämpbara fördelarna. Metoden sätter nämligen begränsningar på vad du kan göra, och det underlättar och förenklar paradoxalt nog processen också.

Jag vill slå ett slag för utvecklar-Mise en place.

Restaurangvärldens Mise en place

Kockar som tillämpar Mise en place pratar ofta om två saker.

Redskap och ingredienser.

Kockarna förbereder sig inför en kväll genom att ta fram och placera de redskap som behövs vid tillagningen. De förbereder knivar, stekpannor, kastruller, slickepottar med mera. Sedan övergår de till ingredienserna. De skalar, hackar och mäter upp allt som ingår. Allt placeras i små skålar så att kockarna lätt kan vända i ingredienserna vid tillagning.

Under tillagningen gör de sig sedan snabbt av med använda skålar och verktyg. Skålen ställs åt sidan, kniven som ska användas igen diskas av.

Allt på sin plats, hela tiden.

I möbelindustrin

Mise en place har en kusin, en process med ett minnesvärt namn: Knolling 2

Termen kommer från en vaktmästare i en möbelfabrik som hade för vana att placera och ordna material och produkter för en kund som hette Knoll. Vaktmästaren ville att det skulle vara lätt att se alla saker samtidigt och kundens relativt kantiga möbler gjorde att det blev väldigt prydligt när allt radades upp.

Vanan att rada upp möbler spred sig till verktygen i verkstaden. Skruvmejslar, hammare, skruvar etc. Allt stod och låg prydligt uppradat.

Det är lätt att se detta framför sig. I en verkstad, eller kanske hemma.

Tänk er ett syskrin med ändamålsenliga lådor. Eller ett garage med verktyg som hänger prydligt

på väggen.

Du ser symmetrin. I verktygen, i materialet och frukterna av ditt arbete får samma fina symmetri, nästan automatiskt.

Knolla och Mise:a hela tiden

Knollning och Mise en place har stora överlapp, möjligen är det samma sak fast i olika branscher. Den riktiga frågan är snarare hur det skulle yttra sig i vår utvecklarvardag?

Restaurangkök och möbelfabriker är ju inte alls som våra arbetsplatser. Eller?

Mise en place: ta bort verktyg och material som inte används

Vi bör, likt kockar, ta fram och ställa i ordning våra verktyg och redskap. Stolar, skärmar, tangentbord, papper & penna och allt annat vi behöver.

Sedan förbereder vi oss för uppgiften.

Därefter pratar vi om slutresultatet, tänker igenom vår design och ritar kanske lite skisser.

När vi sedan skrider till verket och börjar arbeta röjer vi efter oss, så fort vi är klara med ett moment. Vi stänger program, slänger lappar och stänger flikar.

Lita på processen.

Om du mot förmodan skulle sakna en lapp eller ett program tjänar du på att börja om. Rita om en skiss går fort, programmet startar på sekunder, och en Googling går fort att sätta samman.

Är du minsta osäker på om du behöver det du har framme, släng eller stäng!

Enkelt va?

Knollning: gruppera och håll isär

Knollning handlar om symmetri. Att ha slutprodukter och verktyg på samma plats varje gång. Samt att göra saker på samma sätt och hålla efter sina verktyg.

När du startar din IDE ska den alltid ligga på samma ställe på skärmen. Webbläsaren, texteditorn, och kommandotolken likaså. Använder du dem inte, stäng ned dem.

Koden du skriver ska vara formaterad på samma sätt, designguiden för produkten ska följas och dokument skall ordnas snyggt i mappar.

Verktygen formar processen, och processen formar verktygen. En märklig symbios.

För att enkelt uppnå denna symmetri bör du ställa dig två frågor.

  1. Gör mina verktyg det de ska, och gör de det bra?

  2. Använder jag rätt verktyg till rätt uppgift?

Står du inför olika uppgifter ska du med andra ord använda olika verktyg.

Designa din dag

Så hur kommer du igång med Mise en place och Knollning på jobbet då?

Börja din dag med att göra akuta och angelägna saker. Max 25 minuter åt detta. Sen kan du slappna av och ägna dig åt dagens sysslor.

Såhär kan Utvecklar-Mise en place se ut:

Kom igång-tips

Nedan hittar du en fusklapp med aktiviteter du kan ägna dig åt för att komma igång. Utför en av dessa om dagen. Välj tidpunkten själv: 9:30, 13:30 eller 16:30. När aktiviteten är klar sätter du ett kryss till höger. När lappen är full skriver du ut en ny och börjar om.

Aktiviteter
Städa ditt skrivbord i 5 minuter

Bestäm dig för var på skärmen dina program skall vara

  • Alltid överst?

  • X alltid bredvid Y?

  • Alltid underst?

Ta bort 2-3 ikoner från ditt virtuella skrivbord
Fyll på med papper du vill rita på, och vågar slänga efteråt
Skriv ned en sak du ska göra senare
Installera ett specialiserat program, för en specialiserad uppgift
Ta bort ett program du sällan använder. Från din dator eller din telefon
Stäng av avisering i ett program. På datorn eller på telefonen
Sätt telefonen på “ljudlös” i 30 minuter
Släng ett dokument
Bind upp sladdar på ditt skrivbord
Gå genom en katalog på din hårddisk, släng så mycket du kan
Köp ett lagom dyrt, men riktigt bra, anteckningsblock
Töm papperskorgen
Släng en gammal penna
Gör en punktlista för en arbetsuppgift som (alltid) tråkar ut dig

Ytterligare inspiration:


  1. https://kathyhirshpasek.com/wp-content/uploads/sites/9/2015/08/Weisberg-Hirsh-Pasek-et-al.TICS1313.pdf↩︎

  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Tom_Sachs#Knolling↩︎